Мадлена Комитова разказва за грижата към старите хора във Виена Българка

...
Мадлена Комитова разказва за грижата към старите хора във Виена Българка
Коментари Харесай

Българка ръководи старческите домове във Виена: Как живеят пенсионерите там?

Мадлена Комитова споделя за грижата към старите хора във Виена 

Българка е началник на Виенските домове за възрастни хора. Те са общо 30, а също така в австрийската столица към системата действат и 150 пенсионерски клуба. Мадлена Комитова живее във Виена от 32 години, от които 22 е посветила на обществената сфера. Как е проведена грижата за възрастните хора във Виена и с какъв бюджет разполагат профилираните институции, тя споделя пред камерата на .

Да остарееш пълноценно - този принцип е водещ в австрийската столица. В близо двумилионния град живеят повече от 400 хиляди души над 60 години и грижата за тях е приоритет. Тази грижа е под друга форма, като една от тях е настаняването в дом за възрастни хора. Във Виена се срещаме с българката Мадлена Комитова, която дава отговор за мрежата от домове и пенсионерски клубове. 

" Аз споделям постоянно, че съм ръководителка на пенсионерската мафия. На смешка или на истина е по този начин, тъй като това е една група хора, която е доста значима за нашето общество - точка първа. И точка втора, е огромна привилегия да станеш възрастен човек. Всички желаеме да остареем ", показа Мадлена Комитова. 

Противно на схващането, че настаняването в дом е последна фаза от живота и неспособност на околните да се грижат за възрастния човек, госпожа Криста Квас ни кани в уютния си апартамент в един подобен дом, ситуиран в прелестен и спокоен виенски квартал. С наслаждение ни споделя своята история - била омъжена, с две деца, които към този момент имат свои фамилии, има огромна къща с градина, само че с времето станало мъчно да поддържа парцела, а да живее сама - отвратително. 

" Постъпих в този дом относително млада на 66 години, в този момент съм на 77. Мога да съветвам всеки да се замисли, тъй като какъв е смисълът да дойдеш тук на 80 години, вместо да имаш опцията да живееш пълноценно с други хора. През това време да си самичък у дома и да се измъчваш. Аз съм свободна да се движа, където пожелая, не съм заключена. Ние сме към 15 души и може да се каже, че сме същинска компания, другари. Празнуваме рождени дни, други празници, Октоберфест. Споделяме хубавите моменти ", споделя Криста Квас.

Виенските домове за възрастни са отворени - жителите им могат да бъдат посещавани от близки и другари. Във всеки дом има кафене, а в този и магазин, в който се продава бира, лично произвеждане, както и фризьорски и козметичен салон. 

" В тази градина има лятно кино, организират се летни празници, най-различни гимнастики, изобразяване. И това не се прави единствено от нас като чиновници, само че има и доброволци, които оказват помощ ", изясни ръководителят на Виенските домове за възрастни хораМадлена Комитова.

В един дом има три форми на грижа и обслужване. Първата е самото настаняване. 

" Тази форма включва пет хранения дневно - не е наложително да се ядат и петте, присъединяване във всички стратегии за свободното време, които се оферират в дома и клуба. Апартаментите са сред 28 и 32 квадратни метра и се чистят един път в седмицата ", означи още Комитова.

Следващата форма на живеене е за хора, които имат потребност от повече и по-специални грижи, само че не са лежащо заболели. Те се провеждат в групи от по 14 души, тъй като в тях се включват и хора с по-леки или по-тежки форми на деменция. Третата форма е за хора, нуждаещи се от 24-часова грижа и здравна помощ, които в множеството случаи са на легло.

За настаняването в тези домове се обезпечава финансиране съгласно потребностите. За нужда се признава невъзможността на възрастния човек самичък да се грижи за семейството, само че също и самотата - тъй като във Виена имат вяра, че тя разболява. 

" Разликата с България е в отношението. Отношението към старческите домове. При нас е по този начин, за България приказвам, като дадеш някой в старешки дом, надали не си го изоставил, надали не си се предал в тази битка, тъй като да се грижиш за възрастен и болен, или нуждаещ се от специфични грижи е доста тежка задача. Аз съм на мнение, че тя не би трябвало да се поема единствено от един човек ", сподели българската ръководителка домовете за възрастни хора в австрийската столица.

Бюджетът за 2021 година за всички услуги в региона на грижата е в размер на 1,3 милиарда евро. Сумата се образува по следния метод - от една страна е страната, чието присъединяване е 10%, град Виена, който е и провинция, поема към 60 на 100 от разноските, а останалите 30% идват от вноските на самите клиенти. Определени са седем категории, съгласно нужната месечна грижа. При най-ниската за възрастния човек се поставя по този начин наречената мобилна грижа в неговия личен дом. 

" Ако пенсионерът разполага с 950 евро на месец, което е относително ниска пенсия в Австрия, има разноски за наем към 300 евро, се пресмята какъв брой часа месечно ще получава грижа - да вземем за пример 12 часа месечно. Смята се, че на този човек ще са нужни още 346 евро, които той би трябвало да заплати. Останалите към 300 евро остават за него ", изясни Мона Бадила, началник на отдел " Грижи/сестрински услуги ".

Мадлена Комитова насочва специфичен привет към всички български кметове, отделили финансиране за пенсионерски клубове. 

" Защото хората усамотяват освен в дребните градове и села, усамотяват и в София. Колкото по-възрастен става човек, толкоз повече му се разрежда общността, няма към този момент сътрудници, отиват си някои хора, доста отпътуват в чужбина, родственици, деца, внуци. Затова е доста значимо политиката да е за основаване на нова общественост от една избрана възраст. Затова служат пенсионерските клубове. Те са за свободното време - там може да се пее, да се свири, танцува, рисува, може да се мълчи, само че аз съм част от едно общество " добави Мадлена Комитова. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР